Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

SOLO ή με παρέα;;


Online παιχνίδι ή solo απολαύσεις;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι στην χώρα μας ασχολούνται μαζικά με παιχνίδια διαδικτυακά μέσα από τα social media. Στη χώρα μας -που όπως πάντα είναι πίσω από τις εξελίξεις- τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, κατά την άποψη μου, έγιναν πλέον πιο προσιτά στο ευρύ κοινό το 2006.
Εκείνη τη χρονιά είχαμε στην αγορά το Playstation 3 και το Xbox 360. Τα δυο αυτά μηχανήματα έδωσαν την ευκαιρία στις μικρές ηλικίες αλλά και στους αμύητους μέχρι τότε να παίξουν διαδικτυακά με άλλους παίχτες από όλον τον κόσμο. Μπορεί σήμερα αυτό να είναι πλέον δεδομένο αλλά το 2006 δεν ήταν τόσο, μιας και για να συνδεθείς στο διαδίκτυο και να παίξεις online θα έπρεπε να το κάνεις μέσω ενός PC και μάλιστα τεχνολογικά ενημερωμένου ώστε η εμπειρία να είναι τουλάχιστον ευχάριστη.

                                                                                                       Battlefield

Στις μέρες μας, πλέον, η Ελληνική gamming κοινότητα έχει μεγαλώσει και μαζί με αυτήν και εμείς. Οι τίτλοι που κυκλοφορούν στην αγορά είναι παρά πολλοί για να διαλέξει κάνεις ανάλογα με το τί τον ενδιαφέρει. Όταν κάποιος αποφασίζει να αγοράσει ένα καινούργιο παιχνίδι, μία από τις επιλογές που θα πρέπει να κάνει, είναι να αποφασίσει εάν θα είναι ένα μοναχικό παιχνίδι που θα το απολαύσει μόνος του ή αν θα είναι μέσω διαδικτύου και θα παίξει με άλλους παίχτες από όλο τον κόσμο.  Πολλά παιχνίδια, βέβαια, προσφέρουν και τις δυο επιλογές.
Πριν μερικά χρόνια, η ενασχόληση με τα παιχνίδια ήταν μια μοναχική εμπειρία και όταν κάποιος ασχολούνταν με τις ώρες με παιχνίδια κινδύνευε να χαρακτηριστεί ως ακοινώνητος ,μοναχικός,  παράξενος και σπασίκλας!!!
Ποσά λίγα ήξεραν όλοι αυτοί......Πώς να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν έχει πιάσει ποτέ ποντίκι στα χεριά του πώς νιώθει κάποιος όταν ανατινάζει ένα Αμερικανικό αντιτορπιλικό με το υποβρύχιο του στον Ατλαντικό το 1942 στο Silent hunter, πώς να του εξηγήσεις το συναίσθημα που ένιωσες όταν σήκωσες μετά από πολύ μεγάλο κόπο την κούπα του Champions League με την αγαπημένη σου ομάδα στο Football Manager!!!

                                                                                                           Sky rim

 
Όλοι οι πιο παλιοί gamers θα έχουν ανάλογες ιστορίες να σας πουν ενώ θυμούνται με χαρά τα επιτεύγματα τους στα αγαπημένα τους παιχνίδια και αναπολούν εκείνες τις εποχές που ήταν πιτσιρικάδες και έλιωναν μπροστά στις οθόνες τους ατέλειωτα βράδια, ξεχνώντας φίλους οικογένεια και φιλενάδες! Κι όμως… Δεν μετανιώνουν στιγμή, γιατί απλά οι άλλοι δεν θα τα καταλάβουν ποτέ όλα αυτά!
Στις μέρες μας, οι περισσότεροι gamers παίζουν πλέον διαδικτυακά. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και η τάση στην αγορά. Τη δεκαετία του ‘80 και του ’90 το «παιχνίδι» ήταν μια ασχολία μερικών σπασικλάκιδων ενώ σήμερα έχει γίνει mainstream και είναι πλέον cool. Πως αλλάζουν οι καιροί!!
Οι solo απολαύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά έχουν υποχωρήσει αισθητά στις μέρες μας. Τα παιχνίδια που κυκλοφορούν αποκλειστικά για παιχνίδι εκτός διαδικτύου είναι λιγότερα σε αριθμό αλλά εξίσου εθιστικά με το παρελθόν, παιχνίδια όπως το Sky rim,Football Manager,Medieval:Total war άνετα μπορούν να σας κάνουν να ξεχάσετε τους φίλους σας για πολύ καιρό. 

                                                                                                       Medieval 2

Αν θα έπρεπε να διαλέξω μεταξύ της solo εμπειρίας και του online gamming θα ήταν αδύνατον να το κάνω, μιας και τα δυο είναι εξίσου υπέροχα και απολαυστικά. Εξάλλου, τα πάντα είναι θέμα επιλογών και όλα έχουν να κάνουν με το τι ζητάει ο καθένας.
Το online παιχνίδι σου ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο του παιχνιδιού ενώ κατά τη διάρκεια του γνωρίζεις και άλλους παίχτες και συζητάς μαζί τους.
Από την άλλη, η solo εμπειρία σου προσφέρει αλλά πράγματα. Το σημαντικότερο για μένα, είναι το αίσθημα της ολοκλήρωσης και η χαρά που νιώθεις μέσα σου όταν τελειώνεις ένα παιχνίδι ή όταν καταφέρνεις αυτό που όταν ξεκινούσες το παιχνίδι φάνταζε αδύνατον.  
Πώς θα μπορέσει ποτέ το διαδικτυακό παιχνίδι να συναγωνιστεί το συναίσθημα που ένιωσες στο Civilization όταν ξεκινούσες με μια χούφτα ανθρώπους το 4000π.χ και κατέληγες το 2020μ.χ να έχεις κατατροπώσει όλους τους εχθρούς σου και να έχεις γίνει ο “πλανητάρχης”, βάζοντας πλώρη για τον Κένταυρο Α;
Αλλά στο κάτω κάτω τί ξέρω εγώ...Εγώ είμαι ένας απλός σπασικλάκιας της δεκαετίας του 80!!!! 


Κωνσταντίνος Λευκαδίτης 




Δεν υπάρχουν σχόλια: