Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Το "μυστικό" για τη μόνιμη απώλεια βάρους

Η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) τόσο για την επαγγελματική της κατάρτιση όσο και για την ισχυρή της προσωπικότητα. Είχα την τύχη και τη χαρά να την συναντήσω για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της συνέντευξης που μου παραχώρησε για το περιοδικό στο οποίο εργαζόμουν, πριν από πολλά χρόνια.
Εντυπωσιάστηκα. Από τις δυναμικές της απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, από το καθαρό της βλέμμα που δεν σου άφηνε περιθώρια να αμφισβητήσεις όσα σου έλεγε, από την αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή εξωτερική της εμφάνιση, την οποία έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται.
Μετά από χρόνια, της ζήτησα να...θυμηθούμε τα παλιά. Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Αναστασία Κόκκαλη μοιράζεται μαζί μας τα...φώτα της και μας δίνει "χρυσές" συμβουλές, προκειμένου να χάσουμε τα κιλά που κάποιοι από εμάς πήραμε με την πολύτιμη βοήθεια των ουζομεζέδων και των υπόλοιπων λιχουδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αναστασία, σε ευχαριστούμε!
 
 

 
 
Ας ξεκινήσουμε λίγο παράδοξα και ας εστιάσουμε για αρχή στο blog σου (http://kokkali.blogspot.gr/). «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου». Με αυτό το ρητό του Ιπποκράτη καλωσορίζεις τους επισκέπτες σου. Είναι και δική σου βαθιά πεποίθηση;
 Ναι! Με μεγάλη μου χαρά τους καλωσορίζω και ο λόγος που το επέλεξα είναι γιατί μέσα σε μία πρόταση ο Ιπποκράτης περικλείει το νόημα της επιστήμης της Διαιτολογίας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ‘κάτι’ τόσο παλιό έχει τόσο… σύγχρονη εφαρμογή. Περισσότερο από ποτέ, σήμερα ο άνθρωπος έχει άμεση ανάγκη την υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση. Σήμερα, από την παιδική ακόμη ηλικία, ξεκινούν προβλήματα υγείας τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή ….. Μέσα λοιπόν από το blog αλλά και από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, νιώθω την ανάγκη να ενημερώνω όσους ενδιαφέρονται για θέματα που αφορούν τη διατροφή μας. Σαφώς το συγκεκριμένο ρητό του Ιπποκράτη με εκφράζει και ναι έχει γίνει και δική μου βαθιά πεποίθηση μέσα από την ενασχόλησή με τις ανθρώπινες διατροφικές συμπεριφορές και βλέποντας τα αποτελέσματα τους….

Κατά καιρούς, μέσω του προσωπικού σου λογαριασμού στο facebook, ενημερώνεις τους online φίλους σου για τα αποτελέσματα ερευνών, όπως για παράδειγμα «Το κοινωνικό jet lag υπεύθυνο για την παχυσαρκία....», «Τα λαχανικά προστατεύουν το πάγκρεας», «‘Όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια πριν από το φαγητό, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες». Μοιράσου μαζί μας συνοπτικά μερικές ακόμα -ανάλογου ενδιαφέροντος- πληροφορίες. 
H παχυσαρκία δημιουργεί προβλήματα και στην νοητική και εγκεφαλική λειτουργία
Σώστε τον πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food
Η μακροζωία κρύβεται σε λίγο φαγητό
Η φυσική δραστηριότητα ‘γυμνάζει’ και το μυαλό
Προσθέστε goji και acai berries στη διατροφή σας για αντιοξειδωτική προστασία
Αγαπήστε το πράσινο τσάι και εκτοξεύστε τις καύσεις του οργανισμού σας
Κοιμηθείτε 8 ώρες κάθε μέρα και αδυνατίστε
Ξεκινήστε τη μέρα σας με πράσινο τσάι και φρέσκα φρούτα

Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος….



Το άγχος κατακλύζει πια την καθημερινότητα όλων μας ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Υπάρχει κάποιο τρικ, προκειμένου να μπορούμε διατροφικά να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις άγχους δίχως να πέφτουμε με τα μούτρα στο κακής ποιότητας φαγητό;

Αυτό είναι πραγματικά καίριο ερώτημα, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία μας σήμερα. Υπάρχει ένα φαύλος κύκλος όπου η υπερφαγία οδηγεί στα περιττά κιλά και τα περιττά κιλά οδηγούν σε περαιτέρω υπερφαγία…. Εδώ πρέπει να επέμβουμε και να κάνουμε την αλλαγή, ώστε να μειώσουμε αυτά τα ΄βουλιμικά’ επεισόδια. Η συμβουλή μου είναι να σκεφτείτε εκείνη τη δύσκολη ώρα ότι το φαγητό δεν θα δώσει λύσει στο πρόβλημά μας.. Μπορεί να νιώσουμε μία γαλήνη και μία ηδονή μέσα από γευστικά εδέσματα και ιδιαίτερα γλυκά, αλλά μετά από λίγη ώρα τα αισθήματα ενοχής και τύψεων θα είναι έντονα… Σκεφτείτε λοιπόν τι θα νιώσετε όταν καταναλώστε εκείνο το παγωτό που έχει μείνει στην κατάψυξη ΠΡΙΝ ανοίξετε την κατάψυξη….
 
Φαντάζομαι ότι το κάθε σώμα είναι μοναδικό και είναι παρακινδυνευμένο να ακολουθείται σε όλους το ίδιο «εγχειρίδιο χρήσης» στην δίαιτά τους. Ποια είναι, όμως, αυτά που πρέπει όλοι να κάνουμε εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τώρα έναν
υγιεινό τρόπο διατροφής;
Αρχικά να τρώτε σπιτικό φαγητό όσο πιο συχνά μπορείτε. Επιλέγετε περισσότερο φυσικές τροφές και λιγότερο επεξεργασμένες. Πίνετε πολύ νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην παραμελείτε ποτέ τα φρέσκα φρούτα εποχής αλλά και τη σαλάτα λαχανικών με το μεσημεριανό ή βραδυνό σας γεύμα. Τρώτε περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας . Δοκιμάστε συνταγές από την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα με όσπρια, λαχανικά, ρύζι…..και…. ‘Κλέψτε’ 30 λεπτά την ημέρα για περπάτημα ή όποια άλλη δραστηριότητα σας αρέσει όπως τρέξιμο, κολύμπι, χορό ……

Τώρα που μπαίνει το φθινόπωρο και θα ακολουθήσει ο χειμώνας, υπάρχουν κάποιες τροφές που θα είναι σύμμαχοι στη διατροφή μας εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος;
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τα πρωτεία σε κάθε διαιτολόγιο για απώλεια βάρους. Επίσης όσο ο καιρός θα κρυώνει και οι σούπες θα κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας, αποτελούν μία ιδανική επιλογή γεύματος με λίγες θερμίδες. Το πράσινο τσάι θα πρέπει να γίνει αγαπημένη σας συνήθεια καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 4 φλιτζάνια κάθε μέρα. Επίσης, τα ψάρια και το άπαχο κρέας σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες τροφές αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Σίγουρα δεν υπάρχει η μαγική τροφή για να αδυνατίσουμε αλλά υπάρχει ο …’μαγικός’ τρόπος σκέψης απέναντι στο φαγητό και στις επιλογές που κάνουμε καθημερινά!

 
Η υπεραπλουστευμένη εξίσωση «Λιγότερο φαγητό + περισσότερη άσκηση =απώλεια βάρους» εντάσσεται μέσα στους μύθους που συνοδεύουν διατροφικά θέματα ή τελικά ισχύει κατά κανόνα;
Αυτό είναι μία ΑΛΗΘΕΙΑ και ακριβώς εκεί βρίσκεται το ‘μυστικό’ για μόνιμη απώλεια βάρους! Όποιος καταφέρει να το ακολουθήσει αλλά και να το διατηρήσει, σίγουρα θα έχει και ένα ιδανικό σωματικό βάρος! Λέγοντας όμως ‘λιγότερο φαγητό’ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ποιότητα των τροφίμων σε ό,τι αφορά τη θρεπτική τους αξία. Δηλαδή, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τις θερμίδες αλλά και ποια είναι τα οφέλη από κάθε τροφή…. Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με την άσκηση είναι ιδανικός και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για όσους ενδιαφέρονται να χάσουν κιλά… Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα!

Αν κρίνεις από την πολυετή εμπειρία σου, γιατί τελικά αποτυγχάνουν οι περισσότερες δίαιτες που ξεκινάμε μόνοι μας;
Ένα αίτιο είναι η έλλειψη ελέγχου σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση και κατ’ επέκταση τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές! Εκεί αποδίδω τις αποτυχημένες προσπάθειες, καθώς μέσα από την καθημερινή επαφή μου με τους πελάτες μου, διακρίνω ότι όσοι κατάφεραν να φτάσουν τον στόχο ήταν τελικά όσοι ήταν και συνεπείς στα ραντεβού τους. Ο τακτικός έλεγχος μέσω των μετρήσεων, οι αναλυτικές διατροφικές οδηγίες από τον διαιτολόγο και το κίνητρο, είναι τα βασικά σημεία για να πετύχουμε το επιθυμητό νούμερο στη ζυγαριά!

Ποιες τροφές αυξάνουν τον μεταβολισμό μας και ποιες είναι αυτές που τον επιβραδύνουν;
Οι έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι, το μαυροπίπερο, ο κουρκουμάς, τα καυτερά και η άπαχη πρωτεϊνη τονώνουν το μεταβολικό ρυθμό. Αντίθετα , η έλλειψη επαρκής ενυδάτωσης και τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα εμπόδια στην όλη διαδικασία του μεταβολισμού.

Τελευταία, ο κόσμος καταφεύγει σε συμπληρώματα διατροφής και κάθε λογής βότανα. Πόσο υπέρ ή κατά είσαι μιας τέτοιας τακτικής;
Παν μετρον άριστον! Όλα χρειάζονται με μέτρο και τη συμβουλή του ειδικού. Τα συμπληρώματα, όπως το λέει και η λέξη, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ και σίγουρα ΔΕΝ αντικαθιστούν. Ακολουθώντας, λοιπόν ένα διαιτολόγιο, υπάρχουν κάποιες φορές αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένα θρεπτικά , οπότε και η χρήση των συμπληρωμάτων είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει βέβαια το μαγικό βότανο ή το σουπερ συμπλήρωμα τα οποία θα μας δώσουν το σώμα των ονείρων μας. Καλό θα είναι να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο σας ή τον γιατρό σας πριν αγοράστε οτιδήποτε, ώστε να γνωρίζετε όχι μόνο αν τελικά το χρειάζεστε, αλλά και πως θα το λαμβάνετε, καθώς κάποιες ουσίες αλληλεπιδρούν με τροφές και επηρεάζεται η βιοδιαθεσιμότητά τους και τελικά η δράση τους.
 
 
 
 
Πρόσφατα ενημέρωσες τον κόσμο ότι το site missbloom.gr ανέβασε online άρθρα διατροφής και δίαιτες, οι οποίες υποτίθεται ότι έφεραν την υπογραφή σου. Κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, μιας και τα εν λόγω άρθρα όπως υποστήριξες δεν ήταν επιστημονικώς ορθά, γεγονός που σε ώθησε να ζητήσεις την άμεση απόσυρσή τους. Πώς μπορείς να προστατευτείς από αντίστοιχα "κρούσματα";
Δυστυχώς, το ανακάλυψα τυχαία και ήταν προς έκπληξή μου! Η αναδημοσίευση κάποιου άρθρου μου με την υπογραφή μου φυσικά δεν δημιουργεί πρόβλημα εφόσον έχω ενημερωθεί, όπως συμβαίνει με πολλά site. Όμως τα συγκεκριμένα άρθρα δεν είχαν γραφτεί από εμένα και ένιωσα την ανάγκη να το κοινοποιήσω ώστε να ενημερωθούν οι αναγνώστες. Το διαδίκτυο αποτελεί έναν χώρο όπου ο έλεγχος είναι δύσκολος. Ευελπιστώ να μην ξανασυμβεί στο μέλλον….
Εσείς , όμως μην ξεχνάτε ότι είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και απορίες και φυσικά να θυμάστε ότι η σωστή διατροφή αποτελεί τρόπο ζωής και όχι μία δίαιτα με αρχή και τέλος!
 
Για να γνωρίσεις λίγο καλύτερα την Αναστασία:
  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
  • Σπούδασε στην Γλασκώβη, Σκωτία στο Πανεπιστήμιο Glasgow Caledonian University Ανθρώπινη Διατροφή και Κλινική Διαιτολογία BSc(Hons) (1996-2000), όπου και τελείωσε με Άριστα.
  • Το Διαιτολογικό της Γραφείο βρίσκεται στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. (Αριστοτέλους 8- 2310 224627).
  • Οργάνωσε το Διαιτολογικό Τμήμα της Κλινικής, όπου και εργάστηκε για 5 χρόνια.
  • Είναι υπεύθυνη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
  • Αρθρογραφεί σε περιοδικά, εφημερίδες και site ενώ είναι ταυτόχρονα επιστημονικός συνεργάτης σε Εταιρείες Τροφίμων.
  • Διοργανώνει και λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις ως ομιλήτρια για την υγιεινή διατροφή ενώ ο χρόνος της μοιράζεται ανάμεσα σε ιατρικά συνέδρια και επιστημονικά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εσωτερικό, προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες εξελίξεις.
  • Είναι μέλος σε πολλές Επιστημονικές Εταιρείες και Συλλόγους.
  • Τηλεοπτική εμπειρία: Παρουσίαση εκπομπής «Οικολογία και Διατροφή» στην ΕΤ3, υπεύθυνη διαιτολόγος στην εκπομπή Extra Large 400km με τα πόδια στο MEGA, παρουσιάσεις ποικίλων διατροφικών θεμάτων στον Πρωινό Καφέ ΑΝΤ1.Η Αναστασία εμφανίζεται σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές ως καλεσμένη επί θεμάτων διατροφής και υγείας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: